Veel gestelde vragen

Hoe wordt Fimo hard?
Zolang je met een werkstuk bezig bent, zal de klei altijd zacht blijven, dat is ideaal, want zo kun je heel lang over een werkstuk doen. Dek het eenvoudig af met een stukje plastic folie en je kunt het maanden laten staan. Ben je echter klaar met een werkstuk, bak het dan in de keukenoven op ± 120°C. Na ± 30 minuten is het werkstuk gebakken, doorgehard is het pas als het is afgekoeld! Wees wel voorzichtig met de temperatuur van de oven, vaak zijn ze niet helemaal betrouwbaar, gebruik het liefst een oventhermometer. Het Fimo werkstuk mag wel bijv. 20 minuten te lang worden gebakken op de goede temperatuur, maar geen 5 minuten te heet, bijv. op 150°C!
Het is heel goed mogelijk om een werkstuk in verschillende etappes te bakken. Daardoor zijn ook moeilijker werkstukken te realiseren.

Waarop kan Fimo geplakt worden?
Doordat Fimo klei niet zo warm gebakken wordt, kun je het bijna overal op, in en aan maken, zoals: hout, glas, steen, riet, metaal, aluminium en stevig karton. Het kan echt zo mee de oven in! Bak het niet op plexiglas en rubber, dat loopt niet goed af. 
Soms bakt Fimo klei vast aan de ondergrond, meestal moet je het echter wel lijmen. Doe dit vóór of ná het bakken met een goede hobbylijm, zoals bijvoorbeeld Uhu Power. Wil je een Fimo werkstukje op bijvoorbeeld een tegeltje aan de muur hangen gebruik dan twee componenten lijm van Bison. Kleine onderdelen laten zich goed lijmen met een druppeltje secondenlijm.

Hoe werk ik met Fimo klei?
Als je bezig bent met boetseren, dan zul je merken dat de meeste kleuren klei afgeven aan je handen. Een vervelende bijkomstigheid waar je aan moet wennen. Gebruik een baby lotiondoekjes, om de handen schoon kan maken als dat nodig is. Zo'n lotiondoekje doet ook wonderen als er een klein vlekje op je ongebakken werkstuk zit, voorzichtig schoon wrijven, het werkt perfekt.
Nog een tip voor beginnende boetseerders: trek geen wollen trui aan tijdens het werken met Fimo klei. Er komen dan heel snel draadjes en pluisjes in je werk die haast niet meer te verwijderen zijn.

Wat doe ik tegen de vingerafdrukken in de klei?
Als jezelf ook met klei werkt zul je dit waarschijnlijk wel herkennen. Zeker als het buiten warmer wordt en de klei daardoor zachter, heb je snel dat probleem. Je kunt de verschillende onderdelen even in de koelkast leggen, waardoor het steviger wordt en je het makkelijker kunt glad wrijven. Lukt het helemaal niet, dan kun je ook latex handschoenen aan trekken en de verschillende onderdelen glad wrijven alvorens ze in elkaar te zetten. Je zult begrijpen dat dit probleem zomers meer speelt dan in de winter. Een aantal jaren geleden was de klei veel en veel stugger dan nu, dankzij Fimo Soft hoort dat probleem tot het verleden!

Fimo op glas
Ik wil graag iets maken met transparante Fimo en dat op een glas bevestigen, maar mag het glas wel in de oven?
Je kunt glas heel goed meebakken in de oven, die wordt immers niet warmer dan ± 120°C. Is het glas heel dun, of vind je het gewoon griezelig om het zo in de oven te zetten, laat het glas dan langzaam mee opwarmen en ook weer afkoelen in de oven, na het afbakken.

Tip: Om de talkpoeder goed te verdelen neem je een lapje katoenen stof (kaasdoek) 10x10 cm. Doe hier een dot talkpoeder in en knoop het dicht met een elastiekje.  
Tip: Wist je dat Fimo dat nog niet is afgelakt, opnieuw in de oven kan! Handig om eerst de klei een stevige opbouw te geven om deze hierna te vervaardigen.

 

Geen producten gevonden voor deze selectie.