Penselen

Wat is het verschil tussen Da Vinci penselen en de goedkopen penselen?
Links van de foto staat de Da Vinci penseel Maestro 2 serie 7123 nr 16 en rechts een penseel van Aziatische herkomst, ook nr 16.

Opvallend is het verschil in grootte: Da Vinci heeft tegenover het Aziatische product een ca. 50% groter schilderoppverlak. Deze beide penselen zijn in hun volume niet vergelijkbaar en daarom uiteraard ook niet in prijs.

Het innerlijke leven van beide prodcuten dat voor u nauwelijks zichtbaar is openbaart zich na het opensnijden van de bus: Da Vinci verwerkt varkenshaar van bijna de dubbele lengte die de holle ruimte vin de bus volledig vult.

Uitsluitend door het gebruik van deze haar lengte kan een geimplanteerde \'interlocked\' zetting zich volledig en constant ontvouwen, onontbeerlijk voor de elasticiteit, de veerkracht en uiteindelijk de levensduur ven een penseel.
Dit en nog veel meer zaken zijn onzichtbare details van een productie die vanuit een ambachtelijke achtergrond is ontstaan en die de ervaringen van vele generaties penselenmakers in zicht draagt.

 

Waarom is een goed aquarel penseel belangrijk?
Meer en meer worden liefhebbers van het aquarelleren met penseelaanbiedingen gelokt, die hen door bijzondere prijsvoordelen de ogen uitsteken. Vooral omdat ze de opdruk \"echt kolinsky roodmarter\" of soortgelijke teksten dragen. De volgende informatie zou daartoe moeten bijdragen zulke aanbiedingen kritisch te benaderen: men kan bij de aankoop van goedkope penselen geld sparen en toch uiteindelijk duurder uit zijn.

 

Wat verwacht een aquarellist van zijn gereedschap?
Lange levensduur, groot opname-vermogen, elasticiteit en een fijne punt.

De lange levensduur bereiken wij door het gebruik van uitsluitend Kolinsky roodmarterstaarten (Mustela Siberica), die in de Siberische en Mantsjoerische zeer strenge winters hun overtroffen weerstandsvermogen verkregen hebben.

De elasticiteit, de spankracht van een penseel is ook afhankelijk van de karakteristieke eigenschap van het roodmarterhaar. De meeste haren verjongen zich zeer gelijkmatig van de wortel naar de punt toe. Marterhaar heeft na ca. een derde van zijn lengte een wortelachtige verdikking. Bij penseelkoppen die te kort in de bus steken ligt de basis van de elasticiteit om die reden buiten de bus.

Op deze manier kan de producent geld besparen maar soortgelijke penselen die bovendien niet draadgebonden zijn zullen snel vermoeid raken en na enkele tijden meerdere punten vormen.

Geen producten gevonden voor deze selectie.