Recept Caseineverf
Ook voor binnenmuren, met uitzondering van gips.
Benodigdheden:
- pigment
- 50 gram caseïne
- 15 gram hertshoornzout ( X )
- 150 cc. water
- 10 druppels spijkolie
- glasplaat 30 x 30cm
- glazen verfwrijver
- 2 plamuurmessen
- water en afwasmiddel voor het schoonmaken van gereedschap en penselen.
- 1 middelgrote pan (i.v.m. het bruisen van het hertshoormengsel)
- 1 glas
- steelpan
- maatbeker
- houten lepel
- afsluitbare pot
- pipet
- Vul de pan met 150 ml water en voeg de caseïne toe. Laat dit 2 uur wellen.
- Neem het glas en doe hier 15 gram hertshoornzout in. Voeg hier steeds een beetje water aan toe (maximaal 50 ml) en blijf roeren totdat het zout is opgelost.
- Zet de afzuigkap aan en neem de pan van het vuur. Voeg de zoutoplossing in kleine porties toe. Het mengsel gaat nu bruisen. Houd de pan goed onder de afzuiging, want er kunnen ammoniakgassen vrijkomen.
- Blijf doorroeren totdat het schuim is verdwenen. Na enige tijd is de lijm transparant en gereed voor gebruik.
- Schep een theelepel pigment op de glasplaat en bevochtig dit met 1 pipet water.
- Meng de massa goed door elkaar met behulp van de plamuurmessen. Maak dan met de verfwrijver krachtige ronddraaiende bewegingen. Voeg de caseïne in kleine hoeveelheden toe en wrijf net zolang totdat er een mooie verf ontstaat.
- Bewaar de verf in een goed afgesloten pot in de koelkast. Conserveren met 10 druppels spijkolie, dat is een soort lavendelolie. De verf kan ongeveer 1 maand worden bewaard. Zolang de spijkolie ruikt is de werking nog goed.
Tips en kenmerken:
- Gebruik voor het maken van muurverf een staafmixer.
- De kleuren verdonkeren niet zoals in olieverf.
- Bronspoeders laten zich zeer goed aanmaken met caseïne.
- Leisteenpoeder geeft een donker zilverachtige kleur.
- De aangemaakte caseïne bederft ongeconserveerd na ongeveer 1 week. Wilt u de caseïne langer bewaren, voeg dan 10 druppels spijkolie toe nadat het schuim is weggetrokken. Roer dit echter goed door, anders blijft het liggen.
- Koel en donker bewaren.